Altı asırdan fazla hüküm süren Osmanlı Devleti kadar bu devleti idare eden padişahlar da her zaman büyük bir merak konusu olmuştur. Padişahların şahsi özellikleri devletin seyrine etki ettiği gibi devletin gidişatı da padişahların üzerinde mühim tesirleri olmuştur.
Bu kitap ilk Osmanlı padişahı olan ve devlete adını veren Osman Gazi’nin 1299’da Bilecik’te hükümdarlığını ilanından başlayıp son Osmanlı padişahı Sultan Vahideddin’in 1926’da İtalya’nın San Remo şehrinde sürgünde iken ölümüne kadar olan süreci, padişahları merkeze alarak, kısa hikaye, kesit ve hatıralarla anlatmaktadır.
Bir tarafta devletini cihanşümul bir devlet haline getirmeye çalışan padişahlar diğer tarafta devletin yıkılmamasına türlü gayretler sarfeden padişahlar... Bazan savaş meydanında şehid olan bazan sarayın amansız hesaplarına kurban giden padişah...
Yeniçeri Ocağı’nın nasıl kurulduğu ve ne şekilde kaldırıldığından Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi’ne çıkmasına etki eden rüyaya, III. Selim’in seferdeki orduya gönderdiği mektuptan II. Abdülhamid’e düzenlenen suikast gibi çok farklı konulardan derlenmiş pek çok kısa hikaye, kesit ve hatıra aynı zamanda okura bir Osmanlı Tarihi panoraması sunmaktadır.